בתור אבא לשני ילדים, שאחד מהם הוא רק בן שנה, אני לא ישן הרבה. אחד הוויכוחים הקבועים שלי עם אישתי הוא כמה שעות ישנתי. בגלל הוויכוח הזה, החלטתי ממזמן לנטר את שעות השינה שלי עם צמידים חכמים או שעונים חכמים (fitbit, גרמין וסמסונג). הבעיה היחידה עם מוצרים שצריך לענוד על היד, שפשוט לא נוח לישון איתם. זה מפריע בפרק כף היד ופשוט לא נוח לי. הניטור של שעונים/צמידים חכמים דווקא כן מוצלח ומי שמוכן לישון בצורה הזו, יקבל את המידע שהוא צריך.
חברת EarlySense הישראלית (בה השקיעה בין היתר סמסונג) נכנסה בדיוק למקום הזה, אנשים שלא אוהבים לישון עם מכשיר מדידה אותם הם צריכים לענוד על היד. אומנם המוצר של החברה מיועד גם לניטור שינה למבוגרים ותינוקות, אבל הסקירה שלי מתעסקת רק מהזווית של ניטור השינה כתחליף לשעון חכם.

התקנה: ההתקנה לא מסובכת במיוחד, כאשר המכשיר עצמו נראה כמו פלטה מלבנית. צריך לחבר אותו לשקע החשמל ליד המיטה, להתקין את האפליקציה בסמארטפון, לבצע התאמה בתקשורת בלוטות’ בין הסמארטפון ליחידה עצמה וכמעט סיימנו. את ה-EarlySense צריך למקם במיטה מתחת למזרון, קצת מתחת לכרית במרחק של 15 ס”מ מהקצה. בערכה מצורף בריסטול שעוזר למקם בצורה נכונה את המכשיר במיטה. לא מרגישים בכלל את ה-EarlySense כי הוא יחסית דק, ככה שאין מה לדאוג מהבחינה הזו, אבל הוא כן מחובר באופן קבוע לחשמל ויש כבל שיוצא מתחת למזרון לשקע. כמובן שאפשר לנתק אותו לאחר השינה וזה לא ממש אסתטי להשאיר אותו מחובר באופן קבוע.

האפליקציה דורשת מילוי נתונים אישיים: מין, תאריך לידה, גובה, משקל ואם מדובר באדם אחד או זוג שנמצא במיטה.
נתונים: אז למה צריך בכלל מוניטור בשביל השינה? המכשיר מבצע ניטור אחר פעימות לב, מודד נשימה, רמות מתח ומחזורי שינה. את כל הנתונים האלו הוא אוסף מבלי שהוא נוגע באדם הנמצא במיטה והוא מצליח לעשות את זה כאשר הוא ממוקם מתחת למזרון. ניתן גם לקבוע שתתקבל התראה ברגע שהדופק בזמן שינה היה גבוה ממספר מסוים או שקצב הנשימה עלה יותר מדי. יש ל-EarlySense גם אפשרות לשלוח את ההתראה הזו לאדם אחר (במנוי בתשלום).

מה שכל הנתונים שציינתי קודם אומרים, שבבוקר מקבלים באפליקציה חיווי גרפי יפה, הכולל את השעות (ברוטו) שהייתי במיטה ואת שעות השינה עצמן (נטו), כמה זמן לקח לי להירדם? כמה פעמים התעוררתי? כמה פעמים יצאתי מהמיטה? קצב הנשימה שלי, מידת המתח וחלוקה לאחוזים של שלבי השינה שהייתי בהן (עמוקה, קלה ו-REM).
האפליקציה מספקת תוצאה במספר של רמת השינה (אף פעם לא הגעתי לנתון טוב, אז קשה לי להגיד מה קורה במצב הזה). אני בעיקר קיבלתי הערות שאני צריך ללכת לישון בשעות קבועות, לנסות להירדם עם מוזיקה שקטה, לבצע תרגילי נשימה ועוד הרבה סממנים של אנשים שסובלים מהפרעות שינה, אבל מה שהאפליקציה פשוט לא הבינה שיש לי תינוק שלא נותן לישון ולכן ההמלצות האלו קצת פחות רלוונטיות לי.
בכל אופן, למרות שההמלצות עצמן פחות התאימו לי, האפליקציה כן סיפקה לי נתונים שרציתי לדעת כמו זמן השינה בפועל, כמה שעות ביליתי במצב שינה עמוקה הנחשב לחשוב ויכולת להבין מה עבר עליי בלילה.
שימוש: מבחינת שימוש יומיומי, אני ניתקתי את הכבל חשמל של המוניטור בכל בוקר, סתם כי הכבל הפריע לי, אבל אני לא חושב שחייבים לעשות את זה. לפני השינה, צריך לבצע חיבור מחדש של הכבל לקיר ולהפעיל את האפליקציה. לחלופין, ניתן לקבוע שבשעות הלילה (לא הצלחתי להגדיר שעה ספציפית), ברגע שהסמארטפון מחובר למטען, האפליקציה מתחילה לעבוד. מה שחשוב לדעת, שאם הסמארטפון לא מחובר למטען בכל שעות הלילה, יש הפרעות בשימוש, כך שבבוקר חסרים נתונים. לכן חשוב לזכור לחבר את הסמארטפון למטען לפני שהולכים לישון.
המחיר: ה-EarlySense Live לא נמכר בארץ, מחירו דרך אמזון 720 שקל (200 דולר)
בשורה התחתונה, ה-EarlySense Live הוא לא מוצר זול, אבל מי שרוצה לקבל את המדדים האלו ולא סובל ללכת לישון עם הצמידים/שעונים החכמים ימצא את המוצר ליעיל.
ציון: 8.5