לפני חצי שנה ביצעה fitbit קאמבק לשוק המקומי עם השעון החכם ionic והצמיד Charge 2. לאחרונה השיקה החברה האמריקאית דור חדש וזול יותר לשעון החכם שלה – versa. הדגם החדש נמכר במחיר של 900 שקל לעומת 1,200 שקל. כמובן שיש הבדלים בחומרה בין שתי הגרסאות והמטרה היא לקרוץ לקהל רחב יותר, המחפש קודם כל מוצר למדידת הפעילויות הספורטיביות, אבל גם להציע יכולות חכמות כמו התראות מהסמארטפון ואפליקציות.

עיצוב: אי אפשר להתחמק מזה שה-versa מזכיר מאוד את האפל וואץ’. מדובר בשעון מלבני עם שוליים גדולים מסביב למסך. מצד שני, מהר מאוד מתרגלים לשוליים האלו ומפסיקים לשים לב אליהם. השעון עמיד למים עד לעומק 50 מטר והכפתורים הפיזיים מאפשרים להמשיך לתפעל את השעון גם שהמסך רטוב (לא ניתן לתפעל צגי מגע במים). השעון כמעט שלא מורגש על היד, הוא קל – 38 גרם לעומת 50 גרם ב-ionic. הרצועה הבסיסית שקיבלתי בערכה עשויה גומי נעים וגמיש, הייתי מעדיף לשדרג אותה לרצועה יותר יפה מהמבחר של fitbit, אבל חוץ מזה מדובר בשעון שלא בולט יותר מדי.

מסך: המסך מגיע בגודל 1.34 אינץ’ שנראה היטב באור שמש ישיר וזה דבר חשוב בקיץ הישראלי ובזמן פעילויות ספורט בחוץ. מדובר בתצוגה של 1,000 nit. למסך יש מצב אוטומטי בו הוא מופעל כאשר מרימים את היד. המצב השני הוא ידני, זה מתבצע בנגיעה על המסך. למרות שהמצב הידני אמור להתאים למקומות חשוכים, כמו בתי קולנוע, בו לא רוצים להפריע לאנשים עם השעון, הרגישות של ה-versa לנגיעות בצג, גורמת למסך להתעורר פעמים רבות. היה חסר לי מצב בו המסך כבוי וההפעלה מתבצעת רק בלחיצה פיזית. ניתן לשלוט בעוצמת התאורה באופן ידני או אוטומטי. רזולוציית המסך עומדת על 300 על 300 פיקסלים והיא בינונית אבל לא מפריעה לחוויה.
ספורט: ההבדל המשמעותי בין ה-Versa ל-ionic הוא היעדר GPS פנימי. במקום זה, השעון מסתמך על ה-GPS של הסמארטפון. עשיתי השוואה בינו לאפליקציה אחרת בשעון (vi) והוא פספס בכמה עשרות מטרים בודדים, אותו הדבר היה גם בריצה על גבי הליכון בחדר כושר. ה-versa עדיין הציג סטייה לא גדולה. מלבד אימוני ריצה, הוא גם מיועד לשחייה, אופניים ומשקולות. השעון גם מעודד תזוזה במשך שעות היום, כאשר נמצאים במשרד. כל 50 דקות, השעון מדווח שצריך להשלים 250 צעדים בשעה. אם מספר הצעדים הזה בוצע, לא יופיע הדיווח. בתוך אפליקציית Today בשעון, מציגה fitbit את ההצלחה היומית בקטגוריה הזו.
ה-versa כולל מד דופק פנימי הפעיל כל הזמן ואיתו ניתן לדעת כבר במסך השעה מה הדופק הנוכחי. כמובן שמד הדופק פעיל באימוני ספורט.
fitbit גם מציעה באפליקציה בסמארטפון מדד רמת כושר אירובי – VO2Max. מדובר במדידה של חמצן שהגוף יכול לנצל ביעילות במהלך פעילות גופנית והוא מיוצג על ידי מספר דו-ספרתי. התוצאה נקבעת לפי רמת הכושר וכן לפי הגיל והמגדר. ככל שהתוצאה גבוהה יותר, כך הכושר, הסיבולת האירובית של הלב וכלי הדם טובים יותר.
שינה: fitbit רוצה שתלכו עם השעון שלה כל היום וגם תלכו לישון איתו. ניטור השינה מתבצע באופן אוטומטי ולא צריך לבצע שום פעולה לפני הכניסה למיטה. מבחינת זיהוי שינה, רוב הזמן השעון זיהה את הכניסה שלי לשינה ואת הזמן שקמתי בצורה טובה, אבל היו לו פספוסים, אותם ניתן לתקן באופן ידני. האפליקציה בסמארטפון מציגה את כל המידע בבוקר: שעות שינה, החלוקה לשינה עמוקה, קלה ועוד מידע שהיא אוספת במשך הזמן בהשוואה למשתמשים אחרים. למשל, כמות שעות השינה ביחס למשתמשים אחרים או השעה בה קמים באמצע השבוע ובסופשבוע.
ממשק: ה-versa מגיע עם מערכת ההפעלה החדשה – fitbit OS 2.0, זו כוללת תצוגות שעון חביבות המציגות מידע כמו דופק, מספר צעדים ושריפת קלוריות כבר בעמוד הראשי, גישה מהירה לאפליקציות דרך הכפתורים הפיזיים ומידע המסכם את הפעילויות היומיות בתצוגה נוחה, מבלי שצריך לעבור לאפליקציה בסמארטפון.
היעדר עברית פוגעת משמעותית בחוויה, לא תוכלו לקרוא הודעות, לענות תשובות מוכנות מראש (באנדרואיד) או לראות מי מתקשר אליכם. אתם כן תקבלו התראות, אבל אילו מופיעות בג’יבריש (אלא אם כן הטקסט באנגלית). מבחינתי שעון חכם הוא מוצר שאני משתמש בו ביומיום, בשביל לראות אילו התראות נכנסו לי. במקרה הזה, קשה לי להשתמש ב-versa כמוצר שלם.
אפליקציות: ל-fitbit יש חנות אפליקציות הכוללת מספר אפליקציות שהפכו את חווית השימוש בשעון למהנה. נפח האחסון עומד על 4 ג’יגה, אבל רק 2.5 ג’יגה פנויים לשימוש. אפליקציית המוזיקה Deezer מאפשרת להוריד פלייליסטים ישירות לשעון ולהאזין להם בלי הסמארטפון. מכיוון שאין כאן GPS פנימי המאפשר לרוץ רק עם השעון, האפליקציה הזו מעט מיותרת ויותר הגיוני להשתמש בה ב-ionic. אפליקציה אחרת היא hue של פיליפס, המאפשרת לשלוט בנורות החכמות בבית ישירות מפרק כף היד. אותו הדבר היא אפליקציית Nest לשליטה בתרמוסטט של החברה. עוד אפליקציות הן של בריטיש איירוויס, יונייטד איירליינס, פליפבורד ו-Strava.
סוללה: בניגוד לשעונים חכמים רבים אחרים, הסוללה ב-Versa שורדת קצת יותר מ-4 ימים ולא יום בודד. זמן העבודה הזה תלוי כמובן בשימוש בשעון בפעילויות ספורט, כאשר אלו יקצרו את משך השימוש. fitbit כוללת בערכה תושבת טעינה שולחנית, המאפשרת לטעון בקלות את השעון, כאשר יש צורך בכך. fitbit גם שולחת התראה למייל במקרה שפספסתם שהסוללה בדרך לסיים את עבודתה.
מחיר: 900 שקל (ברשת באג)
השורה התחתונה מתחלקת כאן לשתיים. קודם כל, האם כדאי לקנות את ה-versa או ה-ionic? ההבדל של-versa יש סוללה קצת יותר חלשה ואין GPS. אם אתם גם ככה רצים עם הסמארטפון שלכם, זה לא באמת ישנה לכם. החצי השני של השורה התחתונה הוא העברית. ה-versa הוא שעון נהדר, כיף לענוד אותו על היד, כיף להשתמש בו וכיף להתאמן איתו, אבל לא כיף שאין בו עברית וגם לא ידוע מתי היא תגיע. האם כדאי לקנות אותו? רק למי שהתראות מהסמארטפון לא חשובות לו והוא מנהל את השיחות הטקסטואליות שלו ואנשי הקשר באנגלית.