בשוק הלפטופים הישראלי (והעולמי) קיימים בעיקר שתי מערכות הפעלה: ווינדוס של מיקרוסופט ו-macOS של אפל. מלבד שתי האופציות האלו צמחה בשנים האחרונות מערכת הפעלה נוספת – Chrome OS מבית גוגל. מדובר במערכת הפעלה שחושבת קצת אחרת מאלו של אפל ומיקרוסופט. בגוגל מבינים שאת רוב הזמן שלנו אנחנו מבלים בדפדפן האינטרנט ולכן למה לא ליצור לפטופ שמציע לנו 90% מהדברים שאנחנו צריכים ובמחיר נוח יותר? אייסר משיקה בימים אלו בארץ את הכרומבוק 13, שאולי יצליח לגייס עוד משתמשים למערכת ההפעלה מבית גוגל.

מערכת הפעלה: מייד בהפעלת הכרומבוק 13, מתבקשים להזין את שם המשתמש והסיסמא של ג’ימייל, זה שאתם משתמשים בו בסמארטפון האנדרואיד שלכם. לאחר חיבור לאינטרנט ועוד כמה כמה הגדרות קלות, המחשב נפתח במצב דסקטופ, בדומה לכל לפטופ, כאשר בצד השמאלי (בתנאי שאתם עובדים בממשק בעברית) ישנו אייקון עגול להפעלת כל האפליקציות שבמחשב ובצד הימני מופיע השעון, חיווי סוללה, WiFi וגישה להתראות שונות. מה שאולי יכול לבלבל חלק מהמשתמשים הוא היעדר כפתור ווינדוס וכפתור נוסף של זכוכית מגדלת ששולח ישר לחיפוש של גוגל. שינוי השפה מתבצע בלחיצה כפולה על CTRL ומקש רווח.
כרומבוק מתבסס בעיקרו על הדפדפן כרום, שם אתם תוכלו לעשות כמעט כל דבר שאתם עושים במחשב אחר, אבל יש לו גם חנות אפליקציות. מדובר באפליקציות יעודיות לכרומבוק או אפליקציות סטנדרטיות כמו אלו הרצות בסמארטפון שלכם. חלק מהאפליקציות רצות יותר טוב, כמו סלאק ונטפליקס וחלק רצות בצורה בינונית כמו טלגרם או ספוטיפיי. אז איפה כן הבעיה? לא כל תוכנה שאתם עובדים איתה במחשב תמצאו כאן. יותר נכון, רוב הסיכויים שלא תמצאו אותה, אלא אם כן יש לה אפליקציה בסמארטפון או גרסת דפדפן.

עיצוב: הכרומבוק 13 לא דומה לכרומבוקים רבים אחרים שבדקתי והכוונה כאן שהוא לא נראה או מרגיש זול. אייסר בנתה מחשב מאלומיניום ששוקל יחסית מעט – 1.4 ק”ג עם מסך 13.5 אינץ’, שזה לא רע בכלל. הלפטופ מגיע בצבע אפור-עכבר עם מסגרת כסופה בצדדים ובמשטח העכבר. ביחד עם התאורה האחורית במקלדת, התחושה היא של מחשב יקר בהרבה. העיצוב המלבני של המסך ממשיך גם במראה של הלפטופ עצמו, שהופך אותו למרובע, וזה קצת מיוחד בגזרת הלפטופים.
מסך: הכרומבוק 13 מתגאה ביחס מסך קצת מוזר של 3:2. מדובר במסך מלבני בגודל 13.5 אינץ’, שאייסר מתגאה שהוא יעיל יותר ממסכי ה-16:9 הקיימים ברוב הלפטופים. באייסר מספרים שבזכות היחס מסך הזה, אפשר לקרוא יותר בעמודי האינטרנט ולגלול פחות. זה נכון, אפשר לראות הרבה יותר מהעמוד אינטרנט, אבל זה גם אומר פחות תצוגה לרוחב. כמו כן, קשה לעבוד עם שתי אפליקציות הפתוחות ביחד על המסך (בחלוקה לשניים). אני אהבתי חלקית את הרעיון של היחס מסך, לא יודע אם הייתי רוצה לעבוד ככה באופן קבוע, אבל הערכתי את שיטת התצוגה הזו לתקופת הסקירה.
הרזולוציה של המסך עומדת על 2256 על 1504 פיקסלים, שהם Full HD Plus עם מסך מסוג מט. יש כאן עוצמת תאורה אחורית חזקה עם צבעים עשירים וחדות טובה, אבל לא הגבוהה ביותר.

חומרה: אייסר שילבה בכרומבוק 13 מעבד כפול ליבה i3 של אינטל דור 8 עם 4 גיגה זיכרון עבודה ונפח אחסון של 64 גיגה. אומנם זה נשמע כמו חומרה חלשה, אבל מחשבי הכרומבוק עולים מהר מאוד, מגיבים מהר ומכיוון שמדובר בהתקנת אפליקציות ולא תוכנות כבדות, הן תופסות הרבה פחות מקום. פתרון חמוד שגוגל מציעה לפתיחת המחשב, מתבצע בחיבור בלוטות’ לסמארטפון. במקום להכניס סיסמא, רק צריך לפתוח את הסמארטפון והסיסמא בלפטופ משתחררת.
הרמקולים ממוקמים בחלק התחתון ממש בקצה, זה גורם לכך שברגע ששמים את הלפטופ על הברכיים, הרמקולים נחסמים. באופן כללי מדובר בסאונד בינוני, חזק אבל לא יותר מזה.
הכרומבוק 13 כולל שני חיבור USB-C המשמשים גם להטענה של הלפטופ. אלו ממוקמים בשני צידיו של המחשב, מה שמאפשר במקרים מסוימים להתחבר בצורה נוחה יותר. קיימת כאן גם כניסת USB 3.1 מהירה, קורא כרטיסי זיכרון וכניסת אוזניות.
מקלדת ועכבר: המקלדת עצמה כוללת תאורה אחורית, כפתורים ייעודים לשליטה בעוצמת התאורה ועוצמת הצליל, מבלי ללחוץ בשילוב עם כפתור נוסף. מדובר בכפתורים נוחים, אבל אני לא חושב שהם מספיק רכים. משטח העכבר מגיע מתוצרת קורנינג, המוכרת כחברה המייצרת את זכוכית המיגון בסמארטפונים. מדובר במשטח זכוכית ולא פלסטיק, שמפתיע לטובה בתגובה שלו, אבל הוא עדיין לא מתקרב לרמה הקיימת בלפטופים של אפל.
סוללה: זמן הסוללה עומד על 5.5 שעות.
מחיר: 2,480 שקל
בשורה התחתונה, אם חיפשתם הזדמנות להתנסות בחוויית הלפטופים עם מערכת ההפעלה מבית גוגל, הכרומבוק 13 של אייסר הוא מחשב טוב להתחיל איתו. יכול להיות שייחס המסך של הדגם הזה לא יתאים לכולם, אבל מי שימצא בו לנוח, יקבל חוויה שונה ממסכי ה-16:9 הסטנדרטיים.
ציון: 8