בריאות

מה קשורה בינה מלאכותית וביג דאטה לעדשות מולטיפוקל?

אם עברתם את גיל 40 ואתם מתקשים לקרוא את מסך המחשב או מרחיקים את הסמארטפון עם היד מהעיניים, כנראה ששמעתם על עדשות מולטיפוקל. טכנולוגיית הבינה המלאכותית וביג דאטה אמורות להפוך את המעבר לנוח יותר

לאחרונה נאלצתי לעבור להשתמש במשקפיי ראייה מסוג מולטיפוקל. את גיל 40 עברתי כבר לפני מספר שנים, כך שבתור מי שמרכיב משקפיי ראייה, זה היה רק עניין של זמן עד שאני אתחיל להשתמש במשקפיים מסוג מולטיפוקל. תחום העדשות (ולא רק המולטיפוקל) זוכה כל הזמן לשדרוגים טכנולוגיים מצד יצרניות מסוג שמיר-אסילור או Zeiss ולכן זה היה צפוי שגם בעדשות שמרכיבים במשקפיים נמצא שימוש בטכנולוגיית הבינה המלאכותית שבשנת 2022 קפצה משמעותית ביכולות שלה.

סופר פארם אופטיק. צילום חן גלילי
סופר פארם אופטיק. צילום חן גלילי

״אנשים לקראת גיל 40, מתחילים לשים לב לקושי בראייה וביכולת להתמקד במבט מקרוב״, מסביר איתן הלימי, אופטומטריסט ראשי בסופר פארם, ״תופעת זו נקראת פרסביופיה או “זוקן ראיה”. הקושי נובע מתהליך פיזיולוגי טבעי בו העיניים מאבדות את היכולת להתמקד במבט מקרוב (בקריאה או בעבודה מול מחשב) ובשל כך נוצר טשטוש ראייה. הסימנים הראשונים שנבחין הם הרחקת הספר או הנייד, הגדלת גודל הכתב בקריאה בסלולר ותלונות על עייפות וצריבה בעיניים יחד עם כאבי ראש ואי נוחות״.

לחברת שמיר הישראלית, שנמכרה לא מזמן בחצי מיליארד דולר לענקית האופטיקה האירופאית אסילור-לוקסוטיקה יש עדשות מולטיפוקל הנקראות – Autograph Intelligence או AI והן יודעת להתאים את עצמן באופן רציף לצורכי הראייה של אנשים בגילאים שונים, לצד זה שהן מדמות בצורה קרובה את הראייה הטבעית והנינוחה של העין האנושית.

״עדשת ה- AI פותחה בעקבות ההבנה שלנו, שלא הגיוני ששני אנשים שמנהלים אורח חיים שונה לחלוטין, יקבלו את אותו עיצוב של מולטיפוקל רק בגלל שבמקרה יש להם את אותו המרשם״, מסבירה עדי עירון, אופטומטריסטית בשמיר-אסילור ישראל, ״רצינו לפתח עדשה מתקדמת אשר תהיה מותאמת באופן אופטימלי לצורכי הראייה של כל מרכיב משקפיים ולסגנון החיים שלו. לצורך כך בנינו מאגר נתונים ענק, ביג דאטה, ממיליונים של נתוני הזמנות של שמיר בכל העולם, במטרה לחשוף דפוסים ומגמות הקשורים לצורכי הראייה״.

עירון מוסיפה, ש״לצד זה ערכנו סקר צרכנים של אלפי אנשים בו נאספו נתונים על ההתנהגות והמטלות היום-יומיות של צרכנים בתחום הראייה. המחקר חשף קורלציה ברורה בין צורכי הראייה של המטופלים לבין הגיל הוויזואלי שלהם. השימוש בביג-דאטה, בשילוב עם העוצמה האנליטית של טכנולוגיית הבינה המלאכותית, הובילו לאפשרות לייצר עדשה אחת המשתנה על פי צורכי הראייה של הצרכן, המבוססים על הרגלי הקריאה שלו, בהתאם לגיל ולאורח החיים״.

man in black suit jacket using laptop computer
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

הביג דאטה ישפיע על עדשות המולטיפוקל העתידיות

תחום הביג דאטה ישחק תפקיד חשוב בעדשות העתידיות ובעיקר בשנה הקרובה, כאשר הוא יאפשר לתכנן עדשות מותאמות גיל ועדשות אינדיבידואליות יותר, שיתנו מענה מותאם לכל אחד ואחת על פי צורכי הגיל הוויזואלי. דוגמא כזאת יכולה להיות עדשות מולטיפוקל המתאימות במיוחד לנהיגה, ״יש מקצועות או תחביבים הדורשים תמיכה מיוחדת בראייה, כך שלצד המולטיפוקלים החכמים לשימוש יומיומי, אנחנו מפתחים גם עדשות לצרכים ספציפיים, כמו למשל, עדשה מיוחדת לנהגים שפותחה במסגרת שיתוף הפעולה עם מותג הפורמולה 1 – Alpine״, אומרת עירון.

סופר פארם אופטיק. צילום חן גלילי
סופר פארם אופטיק. צילום חן גלילי

מולטיפוקל – עקומת הסתגלות ארוכה

המעבר למשקפי מולטיפוקל דורש ההסתגלות משתנה מאדם לאדם. יש אנשים שיסתגלו במהירות וללא תלונות מהרגע הראשון ויש אנשים שלא יצליחו להסתגל כלל.  ״אפשר לומר שזמן ההסתגלות הממוצע הוא כשבועיים מהרכבה הראשונה של המשקפיים. חשוב להבין שזמן ההסתגלות נובע מכך שמבנה העדשה המולטיפוקלית שונה במהותו מעדשה חד מוקדית (למרחק אחד). בעדשות חד מוקדיות כל שטח העדשה הוא בעל מרשם (מספר) אחד. לעומת זאת, בעדשה מולטיפוקלית המרשם משתנה בצורה מדורגת מהחלק העליון (מול האישון במרכז העדשה) שם המרשם הוא לראייה למרחק, בעוד שהחלק התחתון מותאם לראייה מקרוב״, מסביר הלימי, ״מטרת תקופת ההסתגלות היא ללמד את מערכת הראייה באיזו נקודה להסתכל בעדשה על מנת לקבל ראייה טובה בכל מרחק״.

משקפי שמש – אתגר אופטי

״כיום קיימת אופנת משקפי שמש של מסגרות המאתגרות את אפשרויות התכנון האופטי: מסגרות קמורות או שטוחות במיוחד או מסגרות בקוטר גדול מאד, מה שמשפיע גם על איכות הראייה״, אומרת עירון. עדשות מסוג Shamir Attitude III מציעות יציבות אופטית גם למסגרות קמורות / גדולות / שטוחות במיוחד. העדשות קיימות בשני עיצובים: אחד שם דגש על ספורטאים הדורשים מענה לטווחי ראייה מיוחדים ובזויות ראייה מיוחדות והשני לשימוש יומיומי מאוזן. מלבד הפתרון הזה, קיימת בעדשת מולטיפוקל גם יכולת לשלב חומר גלם שמחליף צבע – מתכהה בחוץ בהתאם לעוצמת החשיפה לשמש, ובתוך שניות מתבהר בחלל סגור.   

להצטרפות לערוץ הטלגרם של The Gadget Reviews

לא כדאי לפספס גם…

3 תגובות

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: